Kodin paloturvallisuus


Tässä postauksessa käsitellään hieman ensin kodin paloturvallisuutta ja sen jälkeen mm. sammutuspeitteen käyttöä.

Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön mukaan yksi yleisimmistä tulipalon syttymissyistä on viallinen sähkölaite tai varomattomuus sen käytössä. Myös tulitikuista ja muista tulentekovälineistä aiheutuvat palot ovat todella yleisiä. Suurin osa näistä tulipaloista voitaisiin estää omalla ennakoivalla toiminnalla.

Tässä 10 vinkkiä, joiden avulla torjut yleisimmät syttymissyyt:

 • Vie vioittunut laite tai rikkoutunut sähköjohto heti huoltoon alan ammattilaiselle, äläkä korjaa itse.
 • Säilytä tulentekovälineet poissa lasten ulottuvilta, esimerkiksi lukollisessa laatikossa.
 • Älä koskaan jätä ruokaa yksin liedelle kypsymään.
 • Alä tupakoi sisällä. Voit torkahtaa, jolloin tupakka sytyttää helposti tulipalon.
 • Varmista riittävät tulisijojen suojaetäisyydet. Älä kuivata pyykkejä löylyhuoneessa.
 • Sijoita valaisin ja muut kuumenevat sähkölaitteet niin, että ne eivät aiheuta palovaaraa. Siirrä kuuma tai lämmin tuhka vain syttymättömään astiaan.
 • Estä takasta kimpoavat kipinät suojaverkolla tai -luukuilla.
 • Käytä tulisijaa käyttöohjeiden mukaisesti. Nuohouta tulisija ja savuhormi säännöllisesti.
 • Sijoita kynttilät harkiten ja sammuta ne aina, jos olet viimeinen huoneesta poistuja.

Suomen pelastuslaissa on määrätty, että huoneiston haltijan on huolehdittava asunnon varustamisesta riittävällä määrällä palovaroittimia. Asunnon jokaisen kerroksen tai tason alkavaa 60 m2 kohden on oltava vähintään yksi palovaroitin.

Mielestäni palovaroittimia olisi kuitenkin hyvä olla useampi. Omassa 74 neliön asunnossamme hälyttimiä on kolme, mikä on mielestäni parempi vaaditun kahden sijaan. Tällöin palo huomataan aiemmin. Mielestäni enemmmän on parempi, mitä tulee paloturvallisuuteen.  Palohälyttimien toimivuutta tulisi testata säännöllisesti, mieluiten joka kuukausi.
Vaikka palovaroittimet voivat pelastaa henkesi, ne eivät kuitenkaan pelkästään riitä turvaamaan kotia. Niiden avulla ei nimittäin tulipaloa sammuteta. Tätä varten kodissa tulisi olla jokin alkusammutusväline. Näitä ovat mm. erilaiset käsisammuttimet, sankoruiskut ja sammutuspeitteet. Kun tulipalo on syttynyt, on ensisijaisen tärkeää saada palo sammutettua niin pian kuin mahdollista.

 

Kotiin ja esimerkiksi mökille helpoin ja halvin alkusammutin on sammutuspeite

Sammutuspeite sopii erinomaisesti sähkölaite- ja rasvapaloihin. Jos leivänpaahtimesi siis syttyy tuleen tai munkkien paistorasva roihahtaa liekkeihin, käytä sammutuspeitettä, älä vettä! Kannattaa ehdottomasti opetella oikeat alkusammutusvälineet tietyille palotyypeille.

On tärkeää myös opetella käyttämään alkusammutusvälineitä etukäteen. Itse olen päässyt opettelemaan käsisammuttimella sekä sammutuspeitteellä sammuttamista alkusammutuskoulutuksessa opiskelujeni aikana. Tällöin pääsimme oikeasti kokeilemaan tulipalojen sammutusta valvotuissa oloissa. Suosittelen ehdottomasti osallistumaan tällaiseen koulutukseen, mikäli siihen tulee tilaisuus.

Sammutuspeitteen käyttö

 • Vedä nauhasta peite ulos.
 • Ota peitteen kahvoista tai nurkista kiinni suojaten kädet peitteen taakse.
 • Ojenna kädet suoraan eteenpäin.
 • Lähesty paloa tuulen suunnasta peitteen takana suojassa.
 • Levitä peite palon päälle ja tukahduta palo.
 • Jätä peite paikalleen.

Jos vaatteet palavat

 • Vaatteiden palaessa kaada uhri maahan ja peitä tiiviisti sammutuspeitteellä.
 • Aloita ylävartalosta ja jätä uhrin pää ulkopuolelle.
 • Anna välitön ensiapu, soita 112.

Sammutuspeite tulee sijoittaa seinälle näkyvälle paikalle. Tästä syystä on mielestäni hyvä, että sammutuspeitteitä on muitakin kuin niitä perinteisiä punaisia (julkitiloissa sammutuspeitteiden on tosin oltava punaisia). Liian usein sammutuspeite jätetään kokonaan hankkimatta tai piilotetaan kaappiin, koska “se ei sovi sisustukseen”.  Darennen verkkokaupassa olevat ArkiDesignin sammutuspeitteet voivat olla osana sisustusta, jolloin ne ripustetaan mielellään seinälle. Tästä pääset tutustumaan kyseisiin sammutuspeitteisiin.

❤: Taija

2 thoughts on “Kodin paloturvallisuus

 1. Nanni says:

  Tosi hyvä postus. Meillä työnantaja vaatii säännöllisesti sammutuskoulutuksen käynnin ja siellä harjoitellaan erilaisten palojen sammuttamista, niin ihmisen kuin esim hellan jne… se oli yllättävän pelotavaa puuhaa kun sen viimeksi kävin.
  Kotia pitäisi sammutuspeitto hommata sillä hävettää ihan kertoa ettei meillä sellaista vielä ole 🙁

 2. Taija / Darenne says:

  Nanni, kiitos kommentistasi! Itseänikin ensin pelotti kokeilla tynnyripalon sammuttamista, pelottavaa hommaa tosiaan. Onneksi koulutuksissa on juuri se idea, että osataan toimia sitten tositilanteissa. Kannattaa ehdottomasti kyllä hommata sammutuspeite, itse aion tarkistaa sukulaisten sammutuspeite-tilanteen lähiaikoina. 🙂

Vastaa