Matkailijan vinkit: Matkalaukku matkassa

Matkalle lähteminen on monelle ihmiselle se hetki, jota odotetaan innolla. Matkalaukku on pakattu, passi ja hammasharja mukana, ja liput valmiina. Matkustat lentokentälle ja huokaiset helpotuksesta, kun istuit vihdoin ja viimein lentokoneessa. Tästä alkaa loma! Lentokoneen laskeuduttua menet matkatavarahihnan luo hakemaan laukkuasi. Sieltä tulevat ensimmäiset laukut. Omaa laukkuasi ei kuitenkaan näy. Laukkuja tulee ja menee, kunnes hihnalla pyörii vain enää muutama laukku. Mutta ei sitä omaasi.

 

Onko sinulle käynyt koskaan näin? Minulle on, mutta matkalaukku saatiin onneksi perille seuraavana päivänä.

 

Matkalaukku kannattaa varustaa osoitelapulla, jossa lukevat yhteystietosi (nimi ja puhelinnumero) sekä matkakohteen täydellinen osoite. Paluumatkalla matkakohteen osoitteen tilalle vaihdetaan luonnollisesti kotiosoite. Näin yksinäinen matkalaukku löytää omistajansa luo helpoiten.
Tässä on Finnairin koostamia vinkkejä helpottamaan matkaasi:
  1. Valitse matkan tarkoitusta varten oikeanlainen ja kokoinen laukku. Liian pieni laukku on kuljetuksessa kuin nakki keitinvedessä, jolloin se helposti halkeaa tai napsahtaa auki. Liian suuressa taas vaatteet seilaavat kuin Mikki Hiiri merihädässä ja rypistyvät ennen käyttöä.
  2. Halpa ei ole hyvä. Laukkuun kannattaa hieman panostaa. Edulliset laukut on tehty materiaaleista, jotka eivät kestä esimerkiksi suuria lämpötilan vaihteluita. Niissä on myös usein turhia ulokkeita. Hyvän laukun integroidut kahvat ja pyörät eivät mene rikki tai tartu hihnastossa kiinni niin helposti kuin edullisen mallin ulkonevat osat. Laatu maksaa itsensä takaisin käyttökerroissa.
  3. Muista nimilappu. Laukussa on oltava nimilappu sekä ulko- että sisäpuolella, mieluummin useampi.
  4. Poista laukusta vanhat vanhat matkatavaratagit ja viivakooditarrat. Automaattilukijat matkatavaralajittelussa lukevat myös vanhoja viivakoodeja, jolloin laukun matka voi mutkistua.
  5. Merkitse laukkusi siten, että se erottuu muista. Yli puolet laukuista on perässä vedettäviä vetoketjullisia laukkuja ja niistä yli puolet mustia. Kiinnitä laukkuun jotain, jonka avulla se helposti erottuu muista samanlaisista. Päivittäin joku ottaa väärän laukun luullen sitä omakseen.
  6. Pakkaa ristiin. Jos matkalla on kaksi henkeä ja kaksi laukkua, kannattaa tavarat jakaa puoliksi kumpaankin laukkuun. Näin toisen laukun puuttuessa molemmilla on ainakin osa tavaroista heti käytössään.
  7. Yhden vuorokauden tarpeet kannattaa pakata käsimatkatavaroihin. Yli 90 prosenttia kadonneista laukuista kun löytää omistajansa yhden vuorokauden sisällä.
  8. Pakkaa lääkkeet, arvotavarat, herkästi pilaantuvat ja särkyvät tavarat aina käsimatkatavaroihin. Matkalaukkuun pakattuina niitä ei ongelmatilanteessa korvaa kukaan.
  9. Laita matkakuvauksesi laukun sisään. Tulosta matkavarauksesta ylimääräinen kopio ja laita se päällimmäiseksi laukun sisälle. Jos laukusta katoavat kaikki ulkoiset tunnisteet, laukku on avattava tunnistusta varten. Matkakuvauksesta näkee heti missä laukkua kaivataan, eikä sisältöä tarvitse penkoa tunnistamisen takia. Väärille teille laukku löytää tällöin nopeammin perille.
  10. Sulje laukku huolellisesti. Vetoketjullisen laukun vetoketjujen päät kannattaa sitoa yhteen esimerkiksi nippusiteellä. Sido kassimallisen laukun kahvat yhteen. Lukollisen laukun ympärille voi laittaa hihnan. Kannattaa kuitenkin miettiä, onko syytä sulkea lukko siten, että se joudutaan ääritapauksessa murtamaan, esimerkiksi läpivalaisussa näkyvien tai epäiltyjen kiellettyjen aineiden vuoksi. Suosittelen, että varmista mutta älä lukitse.

Finnairin blogi, Kari Kaijanen

 

Näiden vinkkien avulla lomalla ei tarvitse ainakaan stressata mystisesti täysin kadonneista matkatavaroista. Darennen verkkokaupasta löydät matkaasi varten esimerkiksi matkalaukun nimilaput sekä passiasi suojaamaan ja koristamaan passikotelot.

❤: Taija

Vastaa